Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Småbørnsløftet

Børnekompasset deltager i det landsdækkende pilotprojekt ”Småbørnsløftet”.

Hovedbudskabet i Småbørnsløftet er, ” alle små børn skal have et godt børneliv, så de udvikler de nødvendige forudsætninger – personligt, socialt og fagligt – for en god skolegang. De første 1.000 dage af alle børns liv skal være præget af tryghed og stimulering, så de trives og får alsidige muligheder for at lære og udvikle sig”.

Formålet med pilotprojektet er:

  • At skabe en sammenhæng mellem overgangen fra hjem til dagtilbud, og skabe en tryghed for det enkelte barn og dennes familie.
  • At understøtte kontinuiteten i det enkeltes barns læring og trivsel
  • At sikre overdragelse af relevant viden fra barnets første tid i hjemmet til dagtilbuddet.

Selve ideen med projektet, er at en projektansvarlig fra institutionen og en medarbejder fra barnets kommende stue, tager på hjemmebesøg hos familien, inden barnet starter i vuggestuen.

Hjemmebesøget skal være med til at skabe en mere naturlig overgang fra hjem til dagtilbud. Her møder jeres barn og I forældre, den medarbejder, som skal stå for modtagelsesforløbet i trygheden af jeres eget hjem. Det giver også os, muligheden for at se barnet i sit hjemmemiljø, hvor der er en anden ro, end det for eksempel kan være på en stue med 11 andre børn.

Barnet kan få en erfaring af medarbejderen imens det er i sin ”sikre” base. Dette kan være med til at skabe en positiv association til den nye voksne – som har været hjemme og lege på gulvet. Dette husker barnet forhåbentlig ved institutionsstart og forbinder den voksne med sin ”sikre” base, og er dermed mere tryg. Det lader til at børn der har haft hjemmebesøg, bliver mindre anspændte og i højere grad accepterer den nye situation og de nye voksne.

At os, som personale kan aflæse barnet, er vigtig i forhold til barnets sunde udvikling. Derfor er hjemmesamtalerne et vigtigt redskab til at lære barnet at kende og give det en god start. Det tager tid at lære et barns signaler at kende. Gennem samtalen kan vi få en viden omkring jeres barn, og hvordan ting ”plejer” at være, så vi bedre kan aflæse dets signaler, og på den måde tilgodese deres behov.

Relationen mellem jer og os har stor betydning for barnets modtagelsesforløb. En god kommunikation og samarbejde skaber de gode rammer omkring barnets første møde med vuggestuen. Hjemmesamtalerne er jeres mulighed at fortælle, ”at hvis han/hun gør sådan, så betyder det…” og på den måde oversætter I barnets signaler, så også vi ved hvad det betyder. Et barn aflæser næsten konstant dets forældre, og afspejler deres følelser. Hvis mor/far er tryg ved situationen, så bliver barnet også mere trygt ved situationen.

 

Vuggestuen 

Børnehaven